Första året med frukt och bär (del 2)

Då var det dags att avhandla frukt- och bärbiten av första året med trädgård. Vi kör igång direkt.

Plommonträd

Något jag längtat efter i många år är ett eget plommonträd, eftersom plommon är något av det godaste jag vet. Men det ska vara mörklila plommon eller gula plommon, inte de där sura vinröda som går att köpa i affär. Eftersom jag inte vet vad sorten heter så köpte vi ett familjeträd med fyra sorters plommon: Opal, Viktoria, Jubileum och Czar. Hoppas att de är goda.

Jag längtar verkligen efter att trädet ska börja ge skörd samt skugga till vår trädgård, men jag räknar med att det tar några år. Dock har trädet vuxit till sig flera decimeter denna sommar, så det är bra. Eftersom vi vill ha öppen yta i trädgården så var detta det träd vi valde vid sidan av päronträdet som står bredvid (samt ett spaljéäppelträd som vi klämde in). Annars hade jag gärna haft ett körsbärsträd och ett äppelträd med gröna äpplen (gillar ej röda). Men nu kör vi på detta.

wpid-20140405_151855.jpg

IMG_1881

Päronträd

Ja, detta päronträd är ett kapitel för sig. Det verkar ha varit ett riktigt sorgebarn på gatan eftersom flera grannar kommit förbi och pratat det. Det har typ tre olika sjukdomar (tror jag Fredrik sa efter en googling) och päronen har en mörk skorpa på skalet. När vi skalar päronen så är de helt okej, men de ser inte så aptitliga ut. Det trillar ner jättemånga päron också, vet inte om det är normalt?

Målet med päronträdet är inte att vi ska äta en massa päron (ingen i familjen är päronfantast), utan att det ger skugga och grönska. Det tar ju några år att få ett så stort träd och därför är vi inte så sugna på att byta ut det.

IMG_9555

I somras bestämde vi oss för att beskära trädet eftersom det såg ut som hej-kom-och-hjälp-mig med grenar som växte åt fel håll, mängder med tunna lövgrenar direkt på stammen och ett riktigt vildvuxet utseende. Vi tror att det inte blivit beskuret på flera år.

Så vi plockade fram sekatören och fick låna grannens trädbeskärningsredskap. Det tog fyra timmar och sedan såg det plötsligt runt ut. Dessutom gick det att gå under trädet utan att få en gren i huvudet.

20140705_164916

Denna bild togs innan det allra sista blev fixat. Det som sticker ut rundades alltså ner ytterligare.

IMG_1501

Äppleträd

Lite oväntat så fick vi en dag ett spaljéäppelträd på tomten. Svärmors jobbarkompis hade inte plats för det längre och ville bli av med det snabbt. Det hade stått 6 år hos dem och hos oss gav det frukt redan första året.

IMG_1885

Sju Cox Orange-äpplen (?) väntar på oss nu. Vi hoppas att de är goda (vi äter bara gröna äpplen normalt sett, men dessa är ju rödgröna).

IMG_1895

Smultron (vita, röda, månads-)

Vi fick en mängd röda smultronplantor från svärmor samt ett gäng med vita smultron från en granne som just rensat. De revar sig något otroligt snabbt, så jag rensar ungefär varannan vecka. De röda smultronen gav en liten skörd tidigt i somras, men de som stod i krukor har knappt gett några smultron alls.

De vita har gett hos en hel del bär utspritt över en ganska lång period. Månadssmultronplantan har typ femdubblat sig i storlek denna sommar. Dessa smultron är stora och långa och har bärat i snart två månader tror jag (augusti-september).

Det är synd att sniglar älskar smultron, för det är bara kanske hälften som vi i familjen fått ta del av. Kanske ska ha något slags snigelskydd nästa år?

Oavsett vilket så tycker jag att smultron är jättegoda. Mumsigast är nog de vita som smakar lite som ananas.

20140702_154430[1]

20140702_154338[1]

Krusbär och vinbär

Vi har tre bärbuskar framför förrådet. Denna bild tog jag i våras när jag planterat krusbärsbusken längst fram.

wpid-20140405_151920.jpg

Den röda vinbärsbusken satte jag i augusti 2013 precis efter att vi flyttat in. Det kom nog 4-5 klasar röda vinbär i år, men den har växt ganska mycket så vi hoppas på mer kommande år.

IMG_1917

Den svarta vinbärsbusken fick vi av Fredriks mormor, den bärade ganska bra i år, kanske 15-20 klasar.  Dock verkar den ha fått en sjukdom, så vi funderar på att helt enkelt hiva den och plantera en ny nu i september.

IMG_1915

Krusbärsbusken har också växt ordentligt i år. Vi har fått kanske 20-30 krusbär varav alla försvann under tiden vi var hos pappa i Norrbotten. Det var lite svårt att veta när de var mogna eftersom de är så sura. Men tydligen var det dags i mitten av juli.

IMG_1916

Amerikanska blåbär

Vi fick två buskar med amerikanska blåbär av våra vänner i slutet av maj. Dessa planterades tillsammans med sur jord i rabatten och de har tagit sig riktigt bra. De har väldigt fina röd-gröna blad. Vi hoppas på bär nästa sommar.

IMG_1908

Smulbär

Sist men inte minst så har vi en planta smulbär som vi fick från grannen. Har ingen bild på den, men den är väldigt fin med rosa blommor. Dock har den inte gett några bär första året. Vi hoppas att den ska reva sig så att vi får några fler. Smulbär är en korsning mellan jordgubbe och smultron och blommorna är ganska stora och rosa. Jättefin!

Avslutningsvis

Jag är väldigt nöjd med de bär och fruktträd vi har och har inga planer på fler. Dock hoppas jag på att de ska bära mer nästa år. Men det är klart att vi får ha lite tålamod nu när trädgården är så pass nyanlagd.

Obs! Jordgubbarna avhandlade jag i förra inlägget om pallkrageodlingarna (del 1 i serien).

Den tredje och sista delen handlar om allt oätligt i trädgården (rabatter, häcken, pingborreproblemen osv.). Stay tuned!

Leave a comment